Prezentare SPEED Husi 23 nov 2010

Centrul de prezentare si degustare vinuri a gazduit, marti 23 noiembrie, prezentarea  Casei  de Vinuri Speed Husi. Ploaia si tunetele nu i-au impiedicat pe invitati sa participe la degustarea a patru vinuri despre care a vorbit directorul de productie al cramei, Viorel Andronic:

–         Zghihara de Husi 2009, sec, 13% vol

–         Feteasca regala 2009, demisec, 13% vol

–         Feteasca alba 2008, demidulce, 12 % vol

–         Rose Merlot 2009, demisec, 13% vol

Pentru ca cei de la Speed ne-au obisnuit deja, Zghihara a fost o confirmare ca acest soi are in zona Husilor cel mai bun loc de exprimare, atunci cand i se acorda atentia cuvenita. Un vin proaspat, fructat, cu buna aciditate, culoare limpede verzuie si reflexe stralucitoare.

Prima surpriza, placuta, a venit din partea Fetestii regale vinificata in demisec si cu destul alcool – 13%.  Un vin parfumat, cu aciditate si alcool foarte bine integrate ce l-au facut foarte baubil si apreciat de asistenta.

Feteasca alba, cu cele 47 g de zahar/l se apropie foarte mult de limita vinurilor dulci. De asemenea un vin placut, delicat, mai cuminte si mai asezat decat primele doua (atat datorita soiului cat si petrecerii unui an in plus in sticla), foarte potrivit pentru un final de masa.

Cea de-a doua surpriza a reprezentat-o rose-ul Merlot, un experiment inedit al celor de la Husi. Poate influentat de celebra Busuioaca, rose-ul este dominat de note de dulceturi de trandafiri. Culoare intensa, stralucitoare, de coaja de mandarina, gust placut, fructat, aciditate echilibrata.

Pentru toate vinurile aflate in prezentare, Casa de Vinuri Husi a ales sticle tip riesling pentru a da o nota de eleganta si a pune in valoare calitatea pe care producatorii doresc sa o evidentieze.

Toate vinurile aflate in degustare au fost foarte bine primite de asistenta, concluzia fiind ca o zona viticola poate fi pusa in valoare nu neaparat de calitatile ei naturale ci si de priceperea celor care produc vin in acele locuri. Chiar daca reprezentantul cramei ne spunea ca factorul uman reprezinta doar 2% din reusita unui vin.

Insa pasiunea si sufletul cam in ce procentaje se incadreaza?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *