Degustare vin 28 septembrie

La degustarea de astazi Hospes Anghel Mihai Petre prezinta vinurile producatorului WINERO Romania facand totodata referire la intalnirea de la Aliman prilejuita de lansarea pe piata vinului din Romania a primului vin creat si anume Merlot Alira 2009. La aceasta intalnire conducatorii companiei impreuna cu invitatii au aniversat si ajungerea la maturitate a primilor struguri din productia 2010.

Ghenadie Bobeica reprezentatntul WINERO a fost alaturi de cei invitati prezentand informatii interesante despre companie ,  despre Aliman si mai ales Rasova locul unde va fi construita viitoarea crama.

Intalnirea de marti, 28 septembrie, a avut ca tema Feteasca neagra intr-o degustare comparata de trei vinuri din zona Dealu Mare. De fapt, au fost patru vinuri, deschiderea fiind facuta de un vin alb din aceeasi zona:

–         Sauvignon blanc 2008, Crama Basilescu, 13,6% vol.

–         Feteasca neagra Origini 2007, Budureasca, 13,5% vol

–         Feteasca neagra Swallowtail 2006, Vinarte, 13% vol

–         Feteasca neagra Terra Romana 2007, Serve, 12,5% vol

Sauvignonul de Basilescu s-a aratat a fi un vin foarte reusit: culoare placuta galben – verzuie, nas fructat, cu un rest de zahar (vinul fiind totusi sec) care ii potenteaza aromele. Un vin plin, onctuos, cu un usor rest de gaz carbonic care il face vioi si proaspat.

Pentru ca etichetele Fetestilor au fost acoperite, identitatea lor a fost dezvaluita abia la final, criticile fiind astfel facute doar in baza a ce am descoperit in pahar.

Primul vin – Origini de Budureasca – s-a remarcat prin aroma minunata de prune uscate care a persistat cu aceeasi intensitate cat timp a stat in pahar, pe final aparand si nuante usoare de ciocolata neagra. In culoare persista inca tonalitatile violacee pe un fundal destul de opac. Gustul insa nu s-a ridicat la inaltimea mirosului – destul de apos, aparand la un moment dat si un iz animal, nu foarte placut. Post – gust scurt, verde, astringent.

Vinul care s-a situat pe primul loc a fost Swalowtail-ul de la Vinarte, un vin rubiniu cu reflexe stralucitoare, limpezi. Nas inconfundabil, specific vinurilor mature care te duce cu gandul la arome vegetale care se combina dupa o mai lunga oxigenare cu cele de cafea. Gust plin, intens dar cu mai putina personalitate decat mirosul.

Despre ultimul vin – Terra Romana de Serve – nu se pot spune prea multe. Nuante caramizii, stralucitoare, miros extrem de neplacut de fiertura de urzici si balta statuta care nu a disparut in totalitate nici dupa oxigenarea vinului. Astringenta destul de accentuata si o senzatie de acru in post – gust. Un vin, din pacate, nereusit.

2 thoughts on “Degustare vin 28 septembrie

  1. eu zic sa mai dati o sansa vinului Terra Romana, nu cred ca degeaba are asa un palmares destul de interesant

  2. Noi, producatorii acestui vin, am fost interesati in mod deosebit de acest soi inca de la inceput, cand inca nimeni nu se preocupa de el si era cunoscut in Germania ca un vin ieftin si dulce.
    Feteasca Neagra a fost motivul pentru care ne-am infiintat o pepiniera de vita de vie (“scoala” de vite cum se spunea atunci), pentru ca nu gaseam sa cumparam plante pentru plantatii noi. Il observam indeaproape inca din ’99 si in fiecare an “reglam” metodele de cultura, tratamente, taierile etc pentru ca sa reusim sa exprimam in mod constant de la an la an caracteristicile deosebite ale acestui soi pe care il vinificam 100% din struguri de Feteasca Neagra.
    Dupa cum a zis si Sandra, vinul in cauza a obtinut medalii la concursurile internationale, printre care chiar cel de 2007 are medalie de Argint la Premium Select Wine Challenge 2010 si Mentiune la AWC Vienna 2009. Nu putem insa sa nu fim de acord cu faptul ca, asa cum se intampla intotdeauna in lumea vinurilor, valoarea este apreciata in general prin comparatie, iar Feteasca Neagra Terra Romana este un vin auster fata de altele de pe piata, mai ales daca este cumva vorba de o comparatie cu un vin demisec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *