Degustare de vinuri Domeniile Franco-Romane

La degustarea organizata de Legatul Iasi al Ordinului European al Cavalerilor Vinului pe 17 ianuarie 2012 la Centrul de Prezentare si Degustare Vinuri s-au prezentat 4 sortimente din productia Domeniilor Franco-Romane:

Terre Precieuse Chardonnay

Crai Nou Chardonnay

Terre Precieuse Pinot Noir

Crai Nou Pinot Noir

Vinurile din gama ”Crai Nou”, sunt  obtinute din struguri ecologici, cu Denumire de Origine Controlata Dealu Mare. Podgoria DEALU MARE se intinde pe 60 Km de-a lungul dealurilor subcarpatice de sud, profitand de soare inca de dimineata si pe tot parcursul zilei. Dupa ploaie, apa din solurile in pante line se scurge cu usurinta, iar vantul  intotdeauna prezent usuca rapid strugurii. Desi renumiti pentru strugurii rosii, regiunea viticola Dealu Mare produce pe terenurile sale afanat calcaroase si struguri albi de inalta calitate.

Din suprafata totala de 40 ha Chardonnay-ul se cultiva pe 3 ha . Productia acestui soi nobil nu depaseste 20 000 de sticle pe an. Suprafetele de vie plantate cu soiul Chardonnay sunt cultivate respectand regulile agriculturii biologice tinand cont totodata de fazele lunii. Sunt certificate ecologic de care societatea  Ecocert International (Regulament CE 834/2007).

Soiul Chardonnay se vinifica in cisterne de inox pentru a-i  mentine intreaga prospetime. Vinul Chardonnay manifesta fructuozitate si suplete cu placute arome de flori si fructe. Este un vin incantator, cu un bun echilibru intre aciditate si rotunjime. Insoteste perfect aperitivele calde sau reci si poate fi servit cu peste la gratar sau in sos.

Pinot Noir  se cultiva pe 15 hectare plantate. Productia acestui soi depaseste rar 50 000 sticle pe an avand randamente foarte mici. In prezent soiul Pinot Noir se vinifica in cisterne de inox pentru a-i pastra intreaga prospetime. Pinot Noir-ul obtinut  este un vin placut si suplu cu frumoase arome de dude si coacaze. Este rotund cu un bun echilibru si  taninuri delicate. El insoteste  perfect pestele la gratar ca tonul, somonul, carnea fripta (pasare, curcan) sau la gratar (porc), cat  si branzeturile semi fermentate.

Vinurile au fost foarte apreciate de catre cei prezenti, dorinta tuturor a fost ca in cursul acestui an sa putem participa la o vizita la Crama Sahateni-Naieni pentru a cunoaste astfel la fata locului toate secretele producerii vinurilor BIO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *