Degustare de vinuri Cramele Halewood

Vineri, 23 septembrie, membri din Legatul Iasi al Ordinului Cavalerilor Vinului European s-au intalnit din nou la Centrul de Prezentare pentru a lua parte la o degustare cu vinuri de top Cramele Halewood. S-au servit Theia Chardonnay, Hyperion Cabernet Sauvignon 2009 si Kronos Pinot Noir.

Theia Chardonnay a fost produs dintr-o recolta de struguri proveniti din vii din Sebes Alba, vinificat intr-un stil modern. Strugurii au fost recoltati la maturitate deplina, la sfarsitul lunii septembrie. Dupa o macerare peliculara de 5 ore, la temperatura de 12 grade Celsius, mustul ravac a fost decantat gravitational, apoi fermentat la temperatura de 16 grade Celsius, timp de 25 zile. Pentru un echilibru deosebit intre aromele primare ale soiului si aromele condimentate ce se extrag din stejar, fermentatia alcoolica a fost finalizata in baricuri din stejar american. Finetea si onctuozitatea vinului provin de la fermentatia malolactica. Editie limitata la 6600 se sticle, numerotate individual.

Vinul are o culoare galben pai, cu arome intense de caise bine coapte, pepene si grapefruit se completeaza cu arome dulci de miere, iar fermentarea si maturarea in baric de stejar adauga note fine de vanilie si note picante de nucsoara.

Se poate asocia cu peste sau pui, legume la gratar sau preparate din fructe de mare. Se serveste la 10-12 grade Celsius.

Theia Chardonnay 2009 a fost premiat cu medalie de argint la “Excellence Awards 2010″ si Commendation la “Decanter World Wine Awards 2011″. Theia Chardonnay 2010 a primit medalia de argint la “International World Wine Contest Bucharest 2011″.

Hyperion Cabernet Sauvignon 2009 este creat in editie limitata de 5300 de sticle. Este un Cabernet romanesc puternic, complex si echilibrat, cu arome de mure, prune uscate, vanilie, condimente si menta. Vinul a beneficiat de o maturare la baric timp de 12 luni.

Se serveste alaturi de preparate din carne rosie si vanat, retete condimentate sau branzeturi maturate, la temperatura de 16-18 grade Celsius.

Kronos Pinot Noir provine dintr-o recolta exceptionala din podgoriile insorite din Dealu Mare. Recoltarea strugurilor a fost facuta manual, dimineata foarte devreme, pentru a evita caldurile din timpul zilei. Dupa desciorchinare si zdrobire, mustuiala a fost dirijata in cisterne verticale din inox cu temperatura controlata. Macerarea la rece, la o temperatura de 4 grade Celsius timp de 3 zile, apoi administrarea drojdiilor selectionate si pornirea lenta in fermentatie, coroborata cu fermentatia alcoolica la temperatura de 25 grade Celsius, au condus la obtinerea unui vin cu arome varietale deosebite si de lunga durata. Vinul a fost apoi maturat in baricuri de stejar frantuzesc timp de 14 luni. Editie limitata la 6600 de sticle, numerotate individual.

Este un vin catifelat, de un rubiniu stralucitor, in care aromele intense de prune si cirese coapte se impletesc cu cele de mirodenii si ierburi uscate. Maturarea lenta a vinului in baricuri de stejar frantuzesc completeaza buchetul de arome cu note discrete de vanilie si scortisoara. Vinul prezinta tanini fini si un sfarsit lung.

Se serveste impreuna cu peste la gratar, miel, curcan sau preparate din rata, la temperatura de 16-18 grade Celsius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *