Degustare de vin Sagio

Miercuri 09 martie, reprezentantii Legatului Iasi ai Ordinului Cavalerilor Vinului European, s-au intalnit la Centrul de Prezentare si Degustare Vin pentru a discuta despre organizarea Ceremoniei de infiintare a Legatului Iasi.

Cu aceasta ocazie au studiat si doua sortimente de vin din gama Sagio de la Crama Natura, situata in zona Panciu, si nu in ultimul rand si Golia, un vin produs local ce a luat nastere in anul 1999 la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi.

  • Sagio, Sauvignon blanc 2009, sec, 13% vol., DOC – CMD Panciu
  • Sagio, Cabernet sauvignon – Feteasca neagra 2009, demisec, 14,5 vol., DOC – CMD Panciu

 

La examenul vizual primul vin (Sagio, Sauvignon Blanc 2009) s-a prezentat cu o nuanta galben – palid, stralucitoare, limpede.  Din punct de vedere olfactiv ne-a dezvaluit cam toate caracteristicile tipice soiului, prospetimea deosebita facandu-l foarte prietenos. Cantitatea ridicata de alcool il face usor onctuos si dulceag cu lacrimi bogate si persistente. Un vin echilibrat, placut. Gastronomie: Peste alb la gratar, frigaruile de pui cu ceapa dulce sau cocktail de fructe de mare, sos de maioneza subtiat cu crema de iaurt se numara printre partenerii inspirati ai unui vin senzual. Temperatura de servire: 8÷10 °C.

Cupajul de Cabernet cu Feteasca a cucerit asistenta. Culoare rubinie, plina, miros placut de fructe rosii. Gust extraordinar, de fructe de padure rosii supracoapte iar spre final o tusa usor picanta. Post gust delicios, ce iti persista in memorie multa vreme. Un vin din care pui deoparte o sticla pentru evenimente speciale. Merge de minune alaturi de bucataria traditionala,bazata pe carne. Temperatura de servire: 18 °C.

Golia 2007 (11,1%) este un vin alb sec,  de culoare galben-verzui, cu o aroma placuta, discreta, caracterizat prin fructuozitate si echilibru. A fost omologat in anul 1999 si brevetat in anul 2004, de catre Statiunea de Cercetare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi. Mancarea recomandata pentru servirea acestui vin, peste alb la gratar, pui simplu, scoici cu cartofi prajiti. Temperatura de servire: 10 °C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *